Cena fasade – Koliko stane izdelava fasade?

+4 692 837

Pokličite nas

info@fasaderstvo-ison.com

Pišite nam

Izdelava fasade v vašem kraju

Obiščite nas

Cena fasade – Koliko stane izdelava fasade?

Videz objekta je v veliki meri odvisen od fasade. Poleg tega, zaradi dotrajane fasade, stavba izgubi zaščito in toplotno izolacijo. Obnova omogoča rešitev tega problema.

Fasada je zelo pomemben zaključni sloj, saj bo v celoti vplivala na videz objekta in ga bo hkrati ščitila pred zunanjimi vplivi. To pomeni, da nima zgolj estetske funkcije, pač pa tudi zaščitno in je tako pomembno, da so uporabljeni materiali kakovostni. Končni ocenjeni stroški fasaderskih del so odvisni od številnih dejavnikov, katere je možno določiti le med osebnim pregledom objekta. Cena fasade bo odvisna tudi od zahtevnosti dela, zato je pomemben individualni pristop.  

Kakšna je cena fasade 2023?

Potrebno je vedeti in upoštevati, da so se v zadnjem času močno zvišale cene materiala, kar bo tudi imelo vpliv na cene fasadnih sistemov. Prisotna je tudi bojazen, da bo prišlo do pomanjkanja gradbenega materiala, kar tudi botruje višjemu dvigu cen del do zaključnega sloja ali izdelave fasade v celoti.  

Če se je še leta 2020 cena fasade gibala med 40 € / m2 in 55 € / m2, je cena za iste storitve v letu 2022 znašala med 50 in 65 € / m2.

Kakšna je cena fasade po m2?

Cena za izdelavo fasade se običajno obračuna po velikosti ali kvadraturi objekta in po kakovosti izbranega materiala. Ker pa je pomembno, kakšen je izbran material, bo na ceno vplivala tudi debelina izolacije. Tako je danes cena fasade med  50 € na m2 in 65 € / m2. Pojavijo se lahko dodatni stroški, kot so strošek najema gradbenega odra, toplotna prevodnost, hidroizolacija temeljev hiše, menjava žlebov, ipd. Vsekakor se priporoča, da pri izdelavi zaključnega sloja ali fasade v celoti, upoštevate tudi možnost sofinanciranja iz Eko sklada in preverite, ali ste do subvencije upravičeni.

Kaj je pomembno pri obnovi fasade?

Pri obnovi fasade je zelo pomembno, da strokovnjak poda mnenje, ko v prvem koraku nastopi pripravljalna faza, ki vključuje diagnostiko za prepoznavanje, deformacije in zaznavanje drugih poškodb. Le na ta način se lahko določi količina materiala, ki je potreben za obnovo. Tukaj se lahko določi cena za izdelavo fasade.

Pri sami obnovi fasade je ključnega pomena priprava objekta na izdelavo fasade, ki vključuje čiščenje pred umazanijo in drugimi onesnaževalci. Strokovnjak oceni, če je potrebna tudi menjava dotrajanih opek ali druge podlage za fasado, saj bo fasada kakovostna le, če je obnova celostna in ustrezna.

Zelo pomembno pri izdelavi zaključnega sloja je popolno tesnjenje vseh razpok in lukenj, da se prepreči vdor vlage in zmrzovanje materiala, torej toplotna prevodnost. Brez toplotne izolacije se zna zgoditi, da bodo stroški energije nekoliko višji, hkrati pa lahko to slabo vpliva na bivalno okolje. Fasadni stiropor eps je priljubljen toplotnoizolacijski material, ki je cenjen zaradi odlične odpornosti na prenos toplote in nizke cene. Hkrati se stiropor eps skoraj ne krči. Zelo pogosto se uporablja na mestih, kjer je predvidena obremenitev konstrukcij. Sicer so primerni tudi mnogi drugi izolacijski materiali, razlikujejo se le po načinu vgradnje. Navaden (eps) stiropor ali grafitni stiropor, kateri je nekoliko učinkovitejši, so zagotovo med najbolj priljubljeno izbiro izolacije. Grafitni stiropor poveča toplotno izolativnost tudi do 20% in zmanjšuje toplotno sevanje.

Kako izbrati pravo razmerje med kakovostjo in ceno izdelave fasade?

Dobra izdelava fasade pomeni tudi višanje vrednosti objekta, zato lahko z gotovostjo trdimo, da je fasada investicija, ki ohranja kakovost objekta, hkrati pa močno vpliva na celoten videz objekta.

Torej ima fasadni sistem pomembno funkcijo, zaradi česar pogosto cena ni usodni dejavnik pri odločitvi. Običajno je najbolj pomembna prav izbira materiala in sicer je dobro, če se odločite za kakovostnejše materiale, z dolgo življenjsko dobo. Navsezadnje bo fasada trajala še vrsto let in bo dodatno vplivala na mnogo drugih lastnosti objekta. Tudi na funkcije. Namreč, od dobre toplotne izolacije bo odvisno, kako dobro se bo ohranjala toplota v prostoru, kar pomeni tudi prihranek ali strošek pri energiji.

Na trgu je veliko zanimivih materialov, ki bodo pomagali ustvariti popoln videz vsakega objekta. Seveda pa ni vsak izdelek enako primeren za vsak dom. Material je treba skrbno izbrati in sicer v skladu z zasnovo stavbe in njeno lokacijo. Tako ni potrebno zapraviti celega premoženja, hkrati pa je dobro poskrbeti, da ne bodo poceni materiali povzročili dodatnih vzdrževalnih del ali celo menjave v kratkem času po obnovi. Izberite vrsto fasade in kakovostne materiale, glede na proračun, zahteve in življenjsko dobo.

Kako je sestavljena cena izdelave fasade?

Kot že omenjeno, cena fasade bo različna glede na objekt in tudi na zahtevnost dela. Fasaderska dela vključujejo storitve ogleda in izdelave predračuna, kar je ob sklenitvi pogodbe običajno brezplačna storitev. Sledi posvetovanje o izbiri barve in teksture nanesenega premaza. Po potrebi strokovnjak za izdelavo fasade omogoča pomoč pri organizaciji dostave materiala in razkladanje gradbenega materiala. Sledi najpomembnejši korak in sicer izvedba potrebnih del zaključnega sloja, nenazadnje tudi čiščenje in odvoz gradbenih odpadkov. Ponudnik bo brezplačno svetoval o vzdrževanju in o čiščenju fasade.

Na podlagi tovrstnih del se bo oblikovala cena, ki pa ne bo odvisna zgolj od navedenih del, pač pa bo tudi odvisna od izbranega materiala in njegove kakovosti. V kolikor gre za zahtevnejše objekte in delo, bo cena temu primerna. Iz tega razloga je težko določiti, kolikšna bo cena fasade, vse dokler ponudnik ne upošteva vseh stroškov, kar pa je najenostavneje določiti pri samem ogledu objekta, upoštevajoč tudi lastnikove potrebe, pričakovanja in želje.

Kakšna je cena fasade do zaključnega sloja

Praksa kaže, da se je cena za zaključni sloj v zadnjih letih povečala. Nakup materiala in opreme še vedno poteka od proizvajalcev do prodajalca, zato vse storitve ostajajo na voljo. Kot smo že ugotavljali, bodo cene individualne in če želite oceno za fasadna dela na vašem objektu, se obrnite na strokovnjaka, ki bo na podlagi vašega projekta določil finančni okvir stroškov.

V osnovi lahko rečemo, da je cena fasade do zaključnega sloja približno za 30% nižja od polne cene za izdelavo fasade.

Kakšna je cena fasade pri izdelavi v lastni režiji?

V kolikor želite biti sam svoj mojster, se to priporoča le, če se dobro spoznate na fasaderska dela. Glede na pomembnost fasade in dejstvo, da je ne menjavamo tako pogosto, je smiselno, da je izdelava fasade premišljena in ji namenite veliko pozornosti. Ključnega pomena je previdnost pri nakupu materiala in postavitvi, saj kakovostna izdelava fasade zahteva materiale, kateri bodo objekt ščitili še desetletja. Hkrati je zelo pomembno, da se upoštevajo navodila proizvajalca ali prodajalca – za postavitev ali vzdrževanje različnih materialov.

Izvajalec vam zagotavlja garancijo za določeno obdobje, katere pa pri izdelavi fasade v lastni režiji ni.

Fasaderstvo – Cenik storitev

Fasaderstvo Ison ponuja celotno paleto storitev za obnovo, dodelavo in celotno urejanje fasade poslovnih, stanovanjskih in drugih objektov.  Cene so zgolj orientacijske, saj so končni stroški odvisni od dejavnikov in objekta – končni stroški se ocenijo šele po osebnem pregledu. Tako je ponudba individualna. Cene veljajo za leto 2023.

Obnova stavbnih fasad pri fasaderstvu Ison zagotavlja obisk strokovnjakov na objektu za oceno stanja objekta. Na podlagi teh se ocenijo potrebe in določi cena fasade. Individualni pristop omogoča upoštevanje želja naročnika. Ne glede na kompleksnost dela, Ison fasaderstvo zagotavlja kakovostno izpeljano delo, s sodobno opremo, s strani profesionalnih fasaderjev. Garancija za opravljena dela jamči za kakovost opravljene storitve in prilagodljiv sistem glede na potrebe uporabnikov. Zanesljiva obnova tako tekočih, kakor tudi večjih popravil raznih objektov bo opravljena v predvidenem in dogovorjenem času.  

Izdelava fasade pri fasaderstvu Ison se giblje med 50 € / m2 do 65 € na m/2.

Preberite si tudi:

Leave a Comment

Naši partnerji

Naši poslovni partnerji in dobavitelji

Želite najboljšo ponudbo?

Kontaktirajte nas