Kako izbrati pravo barvo fasade?

+4 692 837

Pokličite nas

info@fasaderstvo-ison.com

Pišite nam

Izdelava fasade v vašem kraju

Obiščite nas

Kako izbrati pravo barvo fasade?

Fasada ima zelo pomembno vlogo, navsezadnje si na podlagi fasade, opazovalci in obiskovalci ustvarijo prvi vtis. Hkrati bo ta vplivala tudi na vizualno ugodje lastnika, zaradi česar je zelo pomembno izbrati pravo barvo fasade.

Zavedamo se, da je za izbiro fasade najbolj pomembno, da se dopade lastniku in je tako izbira barve  stvar preference. Možnosti je skorajda neskončno, ker pa gre za izbiro, ki bo trajala tudi desetletja, je pomembno izbrati najboljšo barvo.

Katere barve fasad so moderne?

Kadar govorimo o modnih trendih, so ti prisotni tudi na področju opreme hiše ali stanovanja ter zunanjega videza objekta. Ker je fasada tista, ki močno vpliva na celoten videz, seveda želite izbrati barvo, ki se bo popolnoma skladala z okolico in vašimi pričakovanji, hkrati pa bo izpostavila pomembne dele objekta in morda celo zakrila tiste, za katere bi želeli, da so neopazni.

Najbolj tradicionalna in klasična izbira, ki se mnogokrat pojavlja tudi kot sodobna in modna izbira, vključuje svetle tone fasade in je običajno najpogostejša izbira bele, rumene, bež in oranžne barve.

Med najpogostejšimi izbirami za fasado je tudi siva barva, katera uspešno skrije tudi posledice vremenskih vplivov in umazanijo. Priljubljeni so tudi zemeljski odtenki ali barve, ki so odporne na svetlobo. Odločite se lahko tudi za živahen pridih in je barva vaše fasade zelena ali modra – v tem primeru je potrebno upoštevati tudi kontekst kraja ali okolice.

Vaš dom naj izstopa po arhitekturnem slogu in ne toliko po živih barvah, morda je prav to skrivnost najboljših rezultatov.

Kako izbrati pravo barvo fasade?

Izbrati pravo barvo fasade je nekoliko lažje, če le o tem razmišljamo. Kadar pa je pred nami ta naloga, pa se izbiri barve pridružujejo razna usklajevanja s streho, okni in drugimi elementi doma. In tako velikokrat ne pridejo v poštev barve, katere smo si morda zamislili. Da bi dosegli pravo harmonijo je torej potrebno veliko usklajevanja in kombinacij. Namreč, najpomembnejše je, da hiša predstavlja harmonično podobo med zidovi, vrtom in streho.

Da bo vaš dom eleganten bo potrebno izbrati pravo barvo fasade, katera bo poskrbela, da bo tudi umazanija postala nevidna. Temna streha in podlaga svetle barve se lahko enostavno kombinira z veliko barvno shemo in tako lahko popoln rezultat dosežete z izpostavljanjem raznih posebnosti vašega doma.

Izbira barve bo odvisna tudi od barve okenskih okvirjev, ograje in okolice. Zagotoviti morate harmonijo med toni in izbrati kombinacije, katere ne bodo škodovale izbrani kompoziciji, pač pa bodo delovale odlično in bodo uspešno pritegnile pozornost.

Bela, rdeča, zelena, modra, rumena, roza, itd. Prvi vtis enostavno traja in enako je pri izbiri fasade, saj je  prvi detajl, ki ga opazite. Iz tega razloga je pomembno izbrati pravo barvo fasade. Biti mora usklajena, zaradi česar boste morali upoštevati krajinsko zasnovo, arhitekturni slog, okolico, druge elemente hiše in številne druge dejavnike.  

Barvna študija

Pri izbiri barve ne bo pomemben le okus lastnika, pač pa tudi vse ostale lastnosti doma in okolice. Za odločitev bo tako treba odgovoriti tudi na vprašanje, kje se hiša nahaja. Ali ima hiša teraso, kakšna je ograja, gre za samostojno hišo? In ne samo to, upoštevati bo treba tudi vpad naravne svetlobe in velikost hiše, saj je pomembno, da bo izbrana barva videti dobro v lokalnem okolju. Kakšni materiali so? Torej, je prisoten les, kovina, morda celo steklo, ali pa gre za tradicionalni zid? Barvo fasade lahko kombinirate tudi s kamnitimi deli, leseni zaključki pa bodo dali možnost popolnega naravnega videza. Pomembno vlogo pri izbiri barve imajo tudi stekleni deli, kateri odlično prispevajo k dekoraciji fasade. Podobni kontrasti različnih vrst materialov ne bodo povzročili škodljivega vpliva na končni videz fasade, vse dokler bo izbira barve prava.

Ugotavljamo, da je pri odločanju o pravi barvi fasade pomembno upoštevati veliko dejavnikov, med katerimi je tudi stopnja sončne osvetlitve, velikost hiše in nenazadnje tudi vpliv barv na ugodje posameznika. Svetle ali temne, kontrastne ali popolna kombinacija barvnih odtenkov – pomembna je harmonija med videzom hiše, okolico in ugodjem lastnika.

Izberite najprej glavno barvo fasade

Smiselno je, da najprej določite glavno barvo fasade. Kaj to pomeni?

Izberite barvo, ki bo podlaga za vse ostale odtenke, katere bi želeli kombinirati z njo. Torej, osnovna barva. Šele nato lahko izbirate med drugimi elementi in barvami, ki se bodo skladale z osnovno. Tradicionalne podlage so v sivih, bež in belih barvah, saj omogočajo enostavnejše kombinacije z vsemi drugimi odtenki. To pa seveda ne pomeni, da si ne morete omisliti tudi katere druge, nekoliko bolj živahne ali drzne barve. Barvo fasade boste prilagodili že zgoraj omenjenim elementov, vsekakor pa bo imel veliko vlogo pri izbiri tudi vaš življenjski slog ali okus.

Izbirajte blage barve

Barvo fasade boste zagotovo izbrali z veliko pozornosti. Navsezadnje jo boste vsakodnevno gledali še vrsto prihodnjih let in je tako izbira barve ena od najpomembnejših odločitev, katere boste morali sprejeti med gradbenimi deli.

Na splošno so blage barve dobrodošle, medtem, ko temnejše dajejo hiši hladnejši ton. Če razmišljate o svetlih barvah, verjetno ne boste naredili napake. Morate pa vedeti, da svetle barve niso tiste, ki pritegnejo pozornost. Lahko pa s posebnimi podrobnostmi in dodatki popestrite tudi najbolj klasičen videz hiše v svetlejših barvah.

Izbrati pravo barvo fasade pomeni, da boste upoštevali pomembnost, da se hiša zlije z okoliško pokrajino, kar vam bo najbolje uspelo z izbiro blagih tonov.  

Barva naj ustreza funkciji objekta

Kadar govorimo o funkcijah objekta imamo v mislih predvsem razne ustanove, ki so običajno v barvah, po katerih jih takoj prepoznamo. Torej, če morda želite vaš dom ali objekt »preobleči« v podobo dejavnosti ali funkcije, katero opravlja, boste izbrali temu primerno barvo fasade.

Velikokrat pa boste opazili, da so barve fasade domov v isti okolici enake ali podobne. To lahko razumemo kot slabo ali pa morda kot pravi blagoslov, saj pomeni, da lahko barvni ton izbere celo skupnost in mora biti barva fasade kontekstualizirana z lokalno osebnostjo.

Trg ponuja široko paleto za ustrezno barvo fasade in če iščete odpornost, lep videz in obstojnost, je nujen nakup barve, katere pigmenti imajo posebne lastnosti za to vrsto uporabe, ne glede na funkcije objekta.

Močne odtenke uporabljajte na majhnih površinah

Različne barve fasade lahko različno vplivajo tudi na kakovost izbranega izdelka in ohranjanje lepote barve in ne samo na videz hiše. Zato je pri izbiri barve fasade pogosto prisoten dvom.

Namreč, ustrezna izbira barve fasade lahko uspešno zaščiti stene pred obrabo, zaradi različnih vremenskih vplivov. Tako je za barvo fasade nujno izbrati kakovosten izdelek, pri katerem so uporabljeni pigmenti v formulaciji tega črnila, ključni elementi.

Svetle ali pastelne barve so vedno dobrodošle v zunanjih prostorih in na večjih objektih, medtem, ko temne ali intenzivne barve fasade poudarijo določene elemente in se odlično podajo na majhnih površinah. Namreč, močni odtenki ali barve imajo zelo veliko barvila in posledično lahko pride do hitrejšega bledenja.

Temne barve fasade so običajno polne osebnosti in se uporabljajo za barvanje celotne hiše ali za detajle. Pravilno izbrana barva, kljub temu, da je temna, ne bo povzročala nelagodje in bo poskrbela za enostaven način za kombiniranje z drugimi barvami. Običajno zahtevajo veliko manj vzdrževanja.

Močne in živahne barve so sicer super moderne in vpadljive, vendar so velikokrat priporočljive le za fasadne detajle.

Barvo fasade uskladite z barvo strehe in žlebov

Obstaja več barv, ki si jih lahko zamislite za vašo fasado, vse je odvisno od vašega projekta in kaj vam je všeč. Vendar pa ni samo pomembno od vašega okusa in je potrebno barvo fasade uskladiti tudi z barvo strehe in žlebov. Nihče si ne želi učinka, ki bi izpostavil kričeče žlebove ali pa videz »brez strehe«. Enostavno je pomembno barve kombinirati medsebojno in, če imate različne barve, je vedno dobro, da se odločite za nevtralno podlago, ki se bo enostavno kombinirala in usklajevala z drugimi barvnimi odtenki.

Programi za barve fasad

Zdaj, ko ste navdihnjeni in polni idej, kaj če preverite programe za barve fasad in poiščete svojo sanjsko kombinacijo?

Namreč, na voljo je kar nekaj programov, s pomočjo katerih lahko poiščete najbolj primerno barvo ali barvno kombinacijo za lastno fasado. Med najbolj priljubljenimi in za uporabo enostavnimi je mobilna aplikacija Caparol SPECTRUM_mobile. Z enostavno fotografijo vaše hiše lahko poljubno spreminjate barve fasade. Zelo uporabna je tudi Baumit knjižnica, Parex, Weber, Dulux.

Svoj stil in osebnost prenesite na mesto, ki najhitreje pride do izraza – fasado. Svoj dom naredite podoben sebi.

Posvetujte se s strokovnjaki

Na tisoče nepremičnin so običajno ustvarjene po lastnem okusu, vsekakor pa z nekoliko pomoči strokovnjakov, ki to temo najbolje razumejo. Razumejo tudi to, da bi za fasado hiše morali uporabiti najboljše izdelke, saj bo vsak dan deležna različnih vremenskih vplivov. In ne samo to, pomoč pri izbiri barve bo še kako dobrodošla. Zaupajte svoje želje in pričakovanja strokovnjakom, kateri bodo znali najbolje oceniti in predlagali možnosti za popolno barvo za fasado vašega doma. Da bi vam pomagali pri izbiri, so vam pripravili ključne nasvete.

Preberite si tudi:

Leave a Comment

Naši partnerji

Naši poslovni partnerji in dobavitelji

Želite najboljšo ponudbo?

Kontaktirajte nas