Omejitve pri izbiri barve fasade

+4 692 837

Pokličite nas

info@fasaderstvo-ison.com

Pišite nam

Izdelava fasade v vašem kraju

Obiščite nas

Omejitve pri izbiri barve fasade

Zunanjost domače hiše lahko sporoča veliko o lastniku. V prvi vrsti o njegovem okusu in tudi značaju. Običajno si prvi vtis ustvarimo prav na podlagi zunanjega videza in je tako pomembno, kakšno barvo fasade izberete.

Uporabno dovoljenje

Fasada je zaključek, kateremu poleg strehe posvetimo največ pozornosti, saj poskrbi za celoten videz hiše in, če ste menili, da se lahko lastnik odloči za katerokoli barvo, temu ni tako. Zakonske omejitve pri izbiri fasade so tiste, ki določajo ali lahko izberete prav vsako barvo, ali ne. Namreč, osnova za izbiro barve so občinski prostorski načrti, v katerih občine določijo, katere barve so na zazidljivem območju dovoljenje. Med »dovoljenimi« imajo lastniki pri izbiri proste roke.

Še nedolgo nazaj je veljalo, da je za uporabno dovoljenje potrebno dokončati hišo vključno s fasado. V zadnjem času pa se zakoni rahljajo in je tako možno pridobiti uporabno dovoljenje tudi, kadar še fasada ni končana.

(Pre)intenzivne barve fasade

Odločitev, katera barva bo vrsto naslednjih let bogatila vašo hišo, ni tako enostavna. S pomočjo barva fasada lahko zakrijete tudi določene nepravilnosti ali pa poudarite njene posebnosti. Vredno je poskrbeti, da bo barva fasade hkrati prijetna na pogled in usklajena s preostalo okolico. Pri izbiri barve fasade upoštevajte barve strehe in oken.

V kolikor svojo individualnost želite okrepiti z intenzivno barvo fasade, poskrbite, da bo ustrezala arhitekturnemu slogu. Intenzivne ali celo preintenzivne barve lahko velikokrat dosežejo nasproten učinek in močno odstopajo od okolice. V kolikor je to vaš namen, je seveda Izbira upravičena.

Morate pa vedeti, da intenzivne barve sčasoma in, zaradi različnih vremenskih pojavov, izgubljajo prvotno barvo in bledijo.

Intenzivne barve so primerne predvsem, kadar želite kateri del poudariti ali izpostaviti. Enostavno, fasada ni samo lepa, ker je v ustrezni barvi, pač pa je potrebno zagotoviti popolno ujemanje barv s streho, okni in drugimi zunanjimi elementi.

Barva odvisna od občine

Obstajajo določene omejitve pri izbiri fasade, določa pa jih občina. Morda tega niste vedeli, vse dokler niste začeli razmišljati o fasadi. Čeprav se morda zdi nesmiselno, pa vendar je tako. Kakorkoli, omejevanje je upravičeno, v kolikor je občina omejitve zapisala v občinskih odlok. Če omejitve niso vpisane, imajo investitorji popolnoma proste roke in se lahko odločijo za katerokoli barvo fasade.

Preverite, katere barve prevladujejo v okolici

Le malo je število takšnih hiš, ki se gradijo sredi praznega prostora in običajno je naokoli že definirana okolica, katere ne smete zanemariti. Morda se je težko odločiti, katera barva ali barvne kombinacije fasade bodo najuspešnejše. Treba pa je upoštevati, da je večina lastniških hiš  obsojena na sosedstvo z drugimi hišami, zato je pri izbiri barva fasada dobro upoštevati tudi ohranjanje barvnega reda na določenem območju. Kar pa seveda ne pomeni, da morate izbirate popolnoma enake barve kot vaši sosedje. Dobro je, če se ne tepejo in se hiše zlijejo v okolico.  

Različni proizvajalci fasadnih barv ponujajo široko paleto barv, ki vam bo omogočila izbiro barve fasade po lastnih pričakovanjih, ki pa ne bo popolnoma enaka ali nasprotna od sosednjih hiš.

Kot smo že omenili v začetku, je videz hiše odraz značaja njenega lastnika. Zato je zelo pomembno, da se doseže harmonija. Barva fasad je nekaj, kar sicer lahko spreminjamo in ne gre za izbiro, katera bi trajala celo življenje, pa vendar si ne želite barve fasade spreminjati pogosto in si ustvarjati stroškov po nepotrebnem. Zato je nujno, da izbrana barva fasade ugaja očem in vzbuja pozitivna čustva še vrsto prihodnjih let.

Pri izbiri ustrezne barve, ne uporabite več kot tri različne odtenke, da na koncu hiša ne bo preveč barvita, saj lahko nenaravna izbira pokvari celoten videz še tako lepe hiše in okolice.

Bodite pazljivi s temnejšimi odtenki fasade

Na izbiro barve fasade bo vplival predvsem osebni okus lastnika, vsekakor pa bo ta moral upoštevati tudi nekatere druge pomembne lastnosti, če le želi, da bo fasada vplivala na lep videz celotne hiše. Torej, na izbiro še dodatno vpliva združljivost barvnih odtenkov, značilnost in videz hiše ter sama lokacija hiše.

Učinek pa se lahko razlikuje od pričakovanega. Zato je pri izbiri barva fasada potrebno biti previden. Sploh, kadar se odločate za temnejše odtenke.

Domača hiša je prostor kjer počivamo in si oddahnemo, zato ni vedno dobro uporabljati agresivnih barv, katere močno pritegnejo pozornost. Razen, če je seveda to vaša želja.  

Barve imajo zelo pomemben vpliv na naše počutje in stimulirajo vid, zato pred izbiro vedno preverite, ali bi vsakodnevno želeli zreti v določeno barvo fasade.

Na koncu bo vedno izbira individualna in vas bo prepričala tista barva, za katero menite, da se bo najbolje podala vašemu domu. V nobenem primeru pa ni potrebno pretiravati in iti predaleč. Pri izražanju svoje individualnosti ste sicer lahko kreativni, pa vendar poskrbite, da ne bo pretiravanja, saj lahko dosežete popolnoma nasproten učinek.

Najprej uporabno dovoljenja, nato pa izdelava fasade

Do leta 2018 je veljalo, da lahko lastnik ali graditelj objekta pridobi uporabno dovoljenje šele, ko je objekt v celoti končan, vključno s fasado. Hkrati je morala gradnja biti popolnoma skladna z dokumentacijo, kar je lahko potrdil glavni izvajalec del in nadzornik. To pomeni, da se je graditelj moral držati prej določenega načrta in barve fasade, saj v nasprotnem primeru ne bi dobil gradbenega dovoljenja.

Nadzor nad barvo fasade

Kdo pa sploh lahko preverja barvo fasade? Če se tudi vi sprašujete, potemje odgovor precej enostaven. Namreč, nadzor ustreznosti barva fasada izvajajo gradbeni in občinski inšpektorji.

Pri obnovi fasade omejitev pri izbiri barve ni

Dobro je vedeti, da v kolikor se odločite zgolj za obnovo fasade, te omejitve ne veljajo in se lahko odločite za poljubno barvo. Namreč, inšpektorji lahko preverjajo le novogradnje in rekonstrukcije, za katere je bilo izdano gradbeno dovoljenje. Pri obstoječih hišah in objektih tega ne morejo preverjati oziroma so zanje zadolženi občinski inšpektorji in le v primeru, če je občina določila dovoljene barve fasade v svojih aktih.

Barve na fasadi lahko zbledijo

Različni vremenski pojavi, predvsem sonce, lahko vplivajo na barvo fasade. To se ne zgodi takoj in običajno šele po določeni izpostavljenosti. Pogost pojav je bledenje fasade.

Stopnja bledenja bo pri svetlih barvah manj vidna, medtem, ko se bo pri temnih barvah sprememba veliko bolj opazila. Vendar pa obstaja druga plat in sicer, če se odločite za belo fasado, bo ta sčasoma, zaradi vpliva sonca, rumenela.

Preberite si tudi:

Leave a Comment

Naši partnerji

Naši poslovni partnerji in dobavitelji

Želite najboljšo ponudbo?

Kontaktirajte nas