Poceni fasadni sistem – na kaj paziti?

+4 692 837

Pokličite nas

info@fasaderstvo-ison.com

Pišite nam

Izdelava fasade v vašem kraju

Obiščite nas

Poceni fasadni sistem – na kaj paziti?

Fasada objektu daje estetski videz in ustvarja dodatno zaščito pred padavinami in drugimi zunanjimi vplivi.

V Sloveniji veliko posameznikov izbere poceni zaključne materiale, saj je cena fasadnih sistemov za proračun visoka. Vendar pa, ali lahko tudi poceni fasadni sistemi imajo potrebne estetske in praktične lastnosti? Uporaba cenejših materialov pomeni tudi, da bo cena fasade veliko nižja. Ali se na koncu izplača?

Seveda je pomembno pravilno izbrati, glede na to, da fasad nima le estetske funkcije, pač pa tudi skrbi za druge lastnosti objektov. Torej, kako izbrati zanesljiv in trajen zaključni material?

Izbira najcenejšega ponudnika

Ponudnikov fasadnih sistemov na trgu ne manjka. Če želite prihraniti denar pri izdelavi fasade, pri tem pa zagotoviti ustrezno kakovost, ne pozabite na praktičnost. Preden izberete fasadni sistem, se odločite, katera merila mora izpolnjevati, saj je več parametrov, na katere morate biti pozorni pri izbiri fasadnega sistema.

Kadar razmišljate o merilih, je vredno izpostaviti predvsem okolju prijazne materiale, kar je pomembno tako za stanovanjske stavbe, kakor tudi za domače hiše. Zelo pomembno merilo bo tudi vzdržljivost, zato se prepričajte, da izbirate materiale, kateri bodo zagotovili čim daljšo življenjsko dobo. Pomembno merilo pri izbiri bodo tudi različne barve in teksture materiala, tako da lahko izberete najboljšo možnost zase. Visoka zanesljivost je merilo, katero bo poskrbelo za odpornost na vremenske vplive in bledenje.

Upoštevajte, da cenovno ugoden fasadni sistem ni edini strošek in poleg materiala, je potrebno preračunati tudi druge stroške, kateri nastanejo pri izdelavi fasade. Tako upoštevajte ceno materiala na kvadratni meter, samo zahtevnost namestitve in njene stroške ter stroške pripravljalnih del, če so ti potrebni.

Pri fasadnih sistemih in izbiri je tako treba upoštevati ceno, kakor tudi zanesljivost in trajnost. Kolikšna bo končna cena fasade je tako odvisno od različnih kriterijev. Pri izbiri izračunajte, kako enostaven je izbran material za namestitev in vzdrževanje. Zelo pomembno je ugotoviti, kako pogosto ga bo treba popravljati in po koliko letih zamenjati. Po tehtanju vseh prednosti in slabostih lahko izberete najprimernejšo rešitev zase.

Izberite certificiran fasadni material

Zaključni sloj je odgovorno delo, saj boste z izbrano fasado živeli še mnoga leta. Če se še vedno odločate za fasadni sistem in iščete materiale, potem ste verjetno že ugotovili, da je najbolj priporočljivo izbrati certificirane materiale.

Namreč, pri pregledu ponudbe ste ugotovili, da je izbira dokaj pestra in zanimivo je, da so cene lahko zelo različne. Ne samo, da se razlikujejo od ponudnika do ponudnika, hkrati se razlikujejo tudi po različnih lastnostih materialov. Če niste poznavalec, je zagotovo veliko težje sprejeti odločitev. Ker se zavedate, da nezadostna kakovost lahko povzroči poškodbe ali propadanje, želite, da so materiali ustrezne kvalitete, hkrati pa da ne porabite celega premoženja.

Seveda imate vprašanja pred izbiro fasadnega sistema, saj morda ne poznate vseh podrobnosti o vsakem materialu. Zato je normalno, da od prodajalca pričakujete, da vam podrobno pove vse pomembne podrobnosti. Vedno lahko zahtevate tudi potrdila o kakovosti, katerim lahko popolnoma zaupate.

Potemtakem bodo odveč vsi ostali komentarji in strokovna mnenja. Certifikati so tisti, ki pričajo o kakovosti in primernosti, prodajalec pa vas lahko seznani z njimi neposredno na prodajnem mestu. Če prodajalec nima certifikata, bodo vse ostale pohvale popolnoma neutemeljene.

Na žalost je tudi na področju gradbeništva veliko prevarantov, ki bi želeli poceni materiale prodati za večje vsote, zato ne zaupajte prevarantom in kupujte certificirane materiale.

Ne glede na to, ali iščete fasadni sistem v celoti ali v primeru popravil, obrnite se na prodajalce, kateri vam bodo zagotovili kakovostno in celovito svetovanje pri nakupu gradbenega materiala. Namreč, zaupanja vredni ponudniki sodelujejo s proizvajalci fasadnih materialov in ponujajo blago po znižanih cenah, kar pomeni, da je lahko poceni fasadni sistem tudi kakovosten, vzdržljiv in po vaših pričakovanjih.

Koliko je prihranka v resnici

Fasada hiše je na nek način vizitka lastnika in je tako zaključni sloj potrebno izbrati z veliko pozornosti. Različni projekti presenečajo s svojim videzom in so na voljo možnosti od modernega videza do večne klasike. Bo pa seveda poleg videza pomembno upoštevati tudi kakovost, od česar bo odvisna fasade cena.

Četudi se odločite za poceni fasadni sistemi, poskrbite, da kljub temu zagotavljajo kakovost, ki bo ohranjala objekt dlje časa. Pri izbiri fasadne mešanice morate najprej razumeti, kakšno sestavo kupiti, kajti sestavine iste blagovne znamke imajo približno enake tehnične lastnosti. Pomembno je vedeti, da je tudi izolacijski material kompatibilen samo z zaključnim slojem istega proizvajalca

Cena materialov za fasade je odvisna od njihove sestave in blagovne znamke. Ob upoštevanju zunanjosti hiše se oceni projekt kot celota izdelave fasade. O fasadnih sistemih in izbiri le teh bo odločal predvsem lastnik glede na lasten okus in finančne zmožnosti.

Izdelava fasade predstavlja precejšen delež v proračunu gradnje, zaradi česar visokotehnološka arhitektura vključuje uporabo ustreznih materialov tudi po nižjih cenah. Če ocenimo, kolikšen je dejanski prihranek, če se odločite za poceni material, je treba vedeti, da material predstavlja približno polovico celotne cene fasade. Trenutne aktualne cene Eko sklad so za / m2 za stiropor 13,5 cm debeline 45eur.

To pomeni, da bi za hišo velikosti 150 m2 namenili okrog 13.500eur, od tega je cena materiala 6.750eur, cena dela in ostalih stroškov pa ostaja enaka. Če se torej odločite za cenejše materiale, boste prihranili le pri polovici stroškov za material, kar pomeni nekje med 10 in 15% le od cene materiala.

Eko sklad omogoča subvencijo fasade, zato je vredno prebrati pogoje in zahteve za pridobitev le te.

Povzetek

Ugotovili smo, da obstaja več razlogov, zakaj je izdelava fasade pomembna. Namreč, ne samo, da bo ugodno vplivala na celoten videz objekta, zaključna obdelava fasade zagotavlja dodatno toplotno izolacijo, ščiti pred vlago in drugimi vremenskimi vplivi. Z zaključnim slojem boste uspešno odganjali mrčes in glodavce. In ne samo to, če bo izdelava fasade dobra, bo življenjska doba objekta daljša.

Seveda je estetsko urejena fasada pomembna, vendar ne gre le za lepoto in je običajno material najpomembnejši, saj obstajajo razlike med različnimi materiali.

Ni nujno, da se odločite za drago, če vam fasade cena ne ustreza. Lahko se odločite za kakovost po nižji ceni, nikakor pa ni priporočljivo, da se odločite za dvomljive kakovosti materiale, saj so lahko stroški posledično enkrat višji. Namreč, v takšnih primerih je lahko potrebno dodatno vzdrževanje, popravila ali po kratkem času menjave. Ker se temu želite izogniti, izberite materiale, kateri bodo ustrezali vašim pričakovanje in proračunu.

Pri izbiri je glavni parameter vzdrževanje normalne vlažnosti v prostorih in če ta ni zagotovljena, se zna v prihodnosti zgoditi, da se boste borili z vlago, plesnijo, neprijetnimi vonjavami, zmrzovanjem pozimi, glivicami in na koncu uničenjem sten.

Prisotnost toplotnih mostov omogoča prenos toplote v klimatiziran prostor ali iz njega. In ne samo to, prisotnost toplotnih mostov bo tudi povzročila vlago in toplotno nelagodje. Zato je toplotna izolacija v zadnjem času postala priljubljena, saj dobro zadržuje toploto, kar omogoča tudi, da prihranite pri ogrevanju.

V zadnjem delu lahko z gotovostjo trdimo, da torej ni cena najbolj pomembna in, da so poceni materiali lahko način, da v prihodnosti porabite veliko več, kot če bi se takoj odločili za kakovostnejši material. S kakovostnimi materiali se boste izognili dodatnemu delu, vzdrževanju, hkrati pa bo življenjska doba objekta daljša.

Preberite si tudi:

Leave a Comment

Naši partnerji

Naši poslovni partnerji in dobavitelji

Želite najboljšo ponudbo?

Kontaktirajte nas